maanantai 24. helmikuuta 2014

SEIS!


  SEIS!

Bussin ovella löi vastaan kuumuus.  Nainen taiteili itsensä istumaan kuskin taakse, asetti käsilaukun ja ostoskassin syliinsä ja yritti tasoittaa hengitystään.  Hän tunsi, kuinka selkää pitkin eteni hikinoroja.   Suihkuun on päästävä heti kotiin tultua.  Silkkipusero, farkut ja buutsit eivät olleet loppukesän helteessä paras asuvalinta.

Bussi kaarsi kohti kehätien ramppia, tummaihoinen kuski käänsi tottuneesti rattia.  Nainen tuijotti mietteissään ulos, katse harhaili kävelytiellä kulkevissa ihmisissä.  Äkkiä hänen silmänsä rävähtivät auki, kehon läpi kulki sähköinen aalto.  Tuolla se menee, se pirun jätkä.  Tuon hiipivän askelluksen hän tuntisi missä vain.  Ja vierellä sipsuttaa nykyinen hoito, kihertää ja keikistelee. 

Nainen ponkaisi ylös.  - Bussi seis!  Kuljettaja hämääntyi, nainen keikkui jo etuovella ja riuhtoi sitä auki.  - Kuulitko mutiainen.  Ovi auki, nyt.  -  Hullu nainen, älä riko sitä ovenkahvaa.  Kuski jarrutti, ohjasi auton tiensivuun ja avasi oven.  - Ulos, mene ulos. Ja minun  nimeni on Ibrahim. Ibrahim, ei mutiainen.  Nainen ei kuullut, ei nähnyt muiden matkustajien hämmästyneitä ilmeitä. Hän pyrki jo ruohokentän yli kohti kävelytietä, välillä juosten, välillä puoliksi kontaten.

- Hei, pysähdy nilkki. Älä luule että pääset  musta noin vaan, tekstarilla.  Ja sä hutsu, ala vetää tai mä kynsin sulta silmät päästä.  Naisen ohimoissa takoi raivo, jalat olivat tulessa liian ahtaissa kengissä.  Pariskunta oli jo kaukana.  Nainen jäi jälkeen, ohi kulki ihmisiä, äidit ohjasivat lapsensa kauemmas, koiranulkoiluttajat kaarsivat toiselle puolelle tietä.

Nainen kulki nyyhkien kohti tienvarren pajukkoa, pyrki piiloon kuin haavoitettu eläin.  Silmissä polttivat  kyyneleet,  suussa oli sapen maku.  Hän kaatui pitkälleen pensaiden suojaan, potki buutsit pois jalastaan.  Vilpoisa ruoho tuntui lohduttavalta, unettavalta.

Elokuun ilta on vaihtumassa yöksi, kun nainen herää.  Tovin hän tuijottaa oksiston läpi pilkistävää tähtitaivasta.  Sitten tulee nauru, pyrskähtelee vatsan pohjasta, tärisyttää palleaa ja  hartioita.  Nauraen nainen pyörähtää vatsalleen, käsi osuu kauppakassiin.  Kassin sisältö vyöryy ulos, tuoremehutölkki, hapankorput, kevytlevite, kolme tomaattia ja luomumunat pussistaan karanneina.  Nainen katsoo ihmetellen ostoksiaan, kunnes viimeinenkin kananmuna kierii pimeyteen.Tammikuussa 2014
Vuokko Sorvari-NesteEi kommentteja:

Lähetä kommentti